Мисъл на седмицата

Мисъл на седмицата

Според проведено скоро проучване жената била най-щастлива на 33 години. Затова мисля следващите неопределено колко години да съм на 33!

ноември 04, 2009

Тайната на щастието

Не знам дали ще споделиш това мое наблюдение, но доста хора в България са откровено настроени анти - всичко. Просто защото е по-лесно. Е, аз пък обичам да ми е трудно, затова направих списък на всички онези дребни неща в ежедневието, навици, изработени с годините и трудно научени уроци, които ми помагат да оцелея, да не полудея и да се радвам на живота. Понякога всеки има нужда от малки "патерички", които да го подкрепят и поддържат, затова чети и присвоявай на воля:

1. Усмихвай се :)
На пръв поглед е просто за изпълнение, но не и в моментите, когато не ти е до смях. Опитай да се усмихваш дори тогава. Много повече хубави неща са се случили благодарение на усмивката, отколкото на гнева и раздразнението. Доказано е, че определено поведение има силата да поражда съответните емоции. Т.е. връзката е реципрочна, ако когато съм щастлива се усмихвам, то и обратното ще сработва - когато се усмихвам, съм щастлива. Нека усмивката е първото ти действие сутрин, преди протягането и кафето.

2. Позитивното мислене е отдавна призната, успешна практика, прилагана от милиони хора. Най-общо казано всичко в този свят е енергия и мислите притежават силата да пораждат събития. Щом мислиш и очакваш хубави неща е много по-вероятно те да те споходят. Противоположното, за съжаление, също е вярно. Има сума ти книги изписани по въпроса. Ако не вярваш, че работи или те мързи да опиташ, вината си е само твоя. Тогава си купи "Законът на Мърфи" - това е твоята книга.

3. Самовнушението е другата голяма сила, която всеки от нас притежава, но изисква време и занимания. Пробвай някой от методите (мантри, визуализация и т.н.) и бъди постоянен.

4. Хапни нещо любимо или изпий едно питие (ако е в извънработно време) - достави си това удоволствие, комфортът на тялото е също толкова важен, колкото този на душата. Само без системни преяждания, затлъстяването е често срещан проблем, който няма да реши останалите ти неволи.

5. Физическа активност - практикувана под каквато и да е форма. Разходки, фитнес, йога, секс, чистене. Изобщо кажи "Не" на мързела. За спорта не трябва да има почивен ден. Мисля, че няма нужда от повече обяснения. Задължителна точка.

6. Купи си нещо лично за теб - книга, списание, фиба, абе ти си знаеш най-добре, не може да нямаш хоби или нещо друго, което те интересува и ти харесва.

7. Разглеждай албумите си със снимки от миговете, когато си се чувствал щастлив. Пътувания, празници, училищно безгрижие - позволи си тази разходка назад във времето.

8. Спомни си минали успехи
Всички онези професионални или лични върхове, когато си получавал признание за възможностите си или за добре свършена работа, и си се чувствал горд от себе си, могат моментално да повдигнат самочувствието ти в труден период или при колебание. Да, ти наистина си толкова добър, колкото можеш да си представиш, и можеш да се справиш не по-зле от останалите.

9. Това е малко гадничко, но по света се случват ужасни неща всеки ден. Твоите тревоги, на фона на които, са си бели кахъри. Бъди благодарен за твоето здраве и за това на близките си, и обръщай повече внимание на дребните радости в живота.

10. Загърби депресарите
Общувай с готини, позитивни, свежи хора и избягвай противоположните им. Не става въпрос да зарежеш приятелите си в трудни моменти в името на собственото си спокойствие, но има определен тип хора, които никога не са доволни, без значение какво се случва. На тях винаги им е най-трудно, обстоятелствата, другите хора, политиката, държавата, глобалното затопляне - всичко се случва само и единствено да им почерни живота. Нали не искаш да те заразяват с негативизма си?!

11. Намери баланса работа - личен живот
Безспорно е трудна работа, но не непостижима. Някои хора никога не успяват и се разкъсват от угризения между двете. Няма универсална формула, това, което работи за един, е неприемливо за друг. Въпрос на лични приоритети. Когато откриеш твоя модел, безспорно ще се усетиш по-спокоен и в хармония със себе си.

12. Казвано е и преди "Промени това, което можеш, и приеми онова, което не можеш да промениш".
В процеса на порастване всеки рано или късно се убеждава в тази истина. Малцина са променили света, но всеки може да намери мястото си в него и да се чувства добре.

13. ...

Това го оставям празно, но не от суеверие, а за да си го попълниш сам. Ще се радвам да споделиш и с мен, кои са твоите "ободрители".

И още нещо в подкрепа на моята тайна на щастието, по принцип не винаги съм се чувствала така, не мога да кажа, че по рождение съм ведра и оптимистична личност. Но след като си направя равносметка, разбирам, че минутите и часовете, прекарани в лошо настроение и самосъжаление никога няма да ми се върнат. Когато изпадна в дупка, се питам "наистина ли така искам да изживея живота си, намусена и недоволна?"

Това е, само моля те не изпращай това на десет човека, да не го превръщаме в поредния спам :)

5 коментара:

  1. Тези 12 "патерички" май са универсални и се чудех дали мога да добавя нещо. Може би само това: моят любим миг от седмицата-събота сутрин.Когато не ми се става сутрин,за да отида на работа,си казвам,че с всеки изминал работен ден се доближавам все повече до моя миг.Така работната седмица минава по-леко,а мигът ми става още по-сладък.А моят миг е този: ставам рано,съпругът още спи,малкото дете също спи,а голямото вече е отишло на школа по математика/то аз затова съм станала рано-да го изпратя,но това няма значение/.Правя си кафе и сядам в кухнята. Слънцето вече се е вдигнало над блоковете отсреща и стаята е изпълнена с една много мека и приятна светлина, наоколо е тихо и цари спокойствие.Понякога си пускам телевизора,друг път решавам кръстословица или просто си седя и си пия кафето и се наслаждавам на мига.Не знам дали успявам да опиша точно усещането.Смятам се за късметлийка,задето такива дребни неща и малки "ритуали" като кафето в събота сутрин, ме карат да се чувствам щастлива.
    P.S. Не исках да се пиша Анонимен,ама нещо не можах да се оправя с потребителския профил.Вава ще се сети коя съм :)

    ОтговорИзтриване
  2. Направо се пренесох в твоя миг, много хубаво си го описала :)

    ОтговорИзтриване
  3. За "малките радости на живота"...Днес ми стана студено. Запалих си камината. Постепенно от 17С, стана 23С. Отвреме-навреме хвърлям поглед към играта на огъня...А навън е студено, влажно. Аз пък съм си на топличко и се радвам на огъня и малките радости на живота.
    Онзи ден се изкуших да си купя пица на парче. Съжалих веднага - лепкаво тесто! Край пейката ми се фръцкаше един врабец. Подхвърлих му парченце. Долетяха и други. Чирик-чирик, грабват си един от друг хапчиците и като видяха, че има още много - успокоиха се. Изневиделица долетя чайка. Разгони ги. Аз пък прогоних нея - моите хапки са за гладни врабчовци, а не за лакоми чайки. Врабчовците се върнаха. Аз им говорех и им се радвах. Стана ми хубаво и весело...
    Малките радости на живота. Те са навсякъде за тези, които са съхранили детето в себе си.

    ОтговорИзтриване
  4. Аз смятам, че щастието е в малките неща и когато търся нещо голямо, значи съм си затворила очите.
    Разходки сред природата; времето прекарано с хора, на които държа и тяхното разбиране; домашния уют; смехът на дете и неговата ръчичка в твоята...
    Също така винаги съм обичала да чета, а ти ме потопи още по-надълбоко в света на книгите и часовете с това занимание са невероятни.
    Усмивката и положителното мислене са въпрос на нагласа, но когато си решил да бъде така, няма начин да не си щастлив.
    Поне на този етап от моя живот, това са моментите, които ми носят хубави емоции.

    ОтговорИзтриване
  5. Ето и моят номер 13 от списъка, как можах да го забравя! Това са другите хора, това сте вие. Да, в повечето случаи другите хора са адът, но има и изключения, познавам такива.

    ОтговорИзтриване