Мисъл на седмицата

Мисъл на седмицата

Според проведено скоро проучване жената била най-щастлива на 33 години. Затова мисля следващите неопределено колко години да съм на 33!

декември 05, 2012

Чик-лит

Забелязала съм, че този род книги, имат нещо общо помежду си. Една обща схема, по която се движи сюжетът и изобщо се случват нещата към неизбежно happy end-а.
Явно тази схема работи, кара жените (защото мисля, че те са основната таргет група) да си купуват и четат чик-лит. Аз също чета, затова може да ми се доверите. Чела съм, или поне съм се опитвала да чета, книги, които захвърлям на максимум 30-тата страница, дори да са единственото четиво в горещ ден под чадъра на плажа. Но съм попадала и на истински съкровища, маскирани зад безвкусно шарени корици и заклеймени като, пфу!, чик-лит.

Моделът, който продава:

1. Главната героиня е около трийсетте, в масовия случай неомъжена бяла жена.
2. Тя не е класическа красавица, но безспорно винаги е чаровна и има куп прекрасни качества, които само чакат някой да ги забележи.
2. Разказът е от първо лице, единствено число.
3. Семейството на главната героиня е меко казано "шантаво". Сестри, майки, бащи са винаги далеч от средностатистическите хора.
4. Главната героиня е необвързана или в неудовлетворителна връзка, или безнадеждно влюбена в неподходящ субект.
5. Тя има малък кръг невероятно верни, отзивчиви и готини приятели, без които не би могла да преживее непосилната тежест на битието.
6. Тя работи нещо, което не й присърце, не е оценена справедливо, има гадни колеги и още по-гадни шефове.
7. Главната героиня е объркана, несигурна, с променливи настроения, не знае какво иска (като всяка нормална жена).
8. Случват й се, по възможност едновременно, куп злощастни събития. Например: остава без работа, гаджето я зарязва, счупва си токчето и т.н.
9. За читателя всичко това е много забавно, той едновременно се идентифицира с нея и се благодари, че не е на нейно място.
10. В крайна сметка всичко магически се разрешава от самосебе си - тя намира работата-мечта, мъжът-мечта, животът-мечта.
11. Какво става след това, не е предмет на подобен род книги.


И после как да не четеш!


Няма коментари:

Публикуване на коментар