Мисъл на седмицата

Мисъл на седмицата

Според проведено скоро проучване жената била най-щастлива на 33 години. Затова мисля следващите неопределено колко години да съм на 33!

януари 17, 2011

НАМАЛЕНИЕ! ТОТАЛНА РАЗПРОДАЖБА! ВСИЧКО НА -50%

Едва ли има жена, която да остане безразлична към тези надписи на витрината на любимия си магазин за дрехи. Повечето дами в такива моменти добиват едно специфично, унесено изражение, като на мишката, надушила сиренцето и влизат като зомбита в светая светих на цветовете, материите и пробните.
Сещам се един случай, когато казах на мъжа си: „Отидете за малко на люлките, аз ще погледна в този магазин”. Когато след 30 минути излязох с 5 торби, усмивка, стигаща до ушите, а на витрината нямаше нито един напълно облечен манекен, той възкликна: „Иии! Луд с картечница!”
Празниците отминаха, а с тях и истеричното пазаруване на всяка цена на напълно ненужни подаръци, но дойде още по-страшният период на промоции, намаления и разпродажби, оставили не една кредитна карта на нула.
За да се справя с тази болест, си имам своя система за пазаруване, която съм изпробвала с времето и ме спасява неизменно от спонтанни, емоционални покупки на неща които: се оказва, че не ми стават напълно, нямам с какво да нося, не са в моя стил или направо „Къде, за бога, ми е бил умът!”
Ето го и моят наръчник или на търговки език: 5 златни правила за успешен шопинг:

1. Практикувам т.нар. Window shopping, т.е. обикалям безцелно и зяпам витрините, харесвам си разни неща, които в последствие и отблизо се оказват доста разочароващи. Хубавото е, че по метода на отхвърлянето, накрая изборът се стеснява до 1-2 прилични неща. NB: Никой нормален мъж не би се наел да придружи половинката си в подобно занимание.
2. Обикалям магазините в началото на сезона, за да видя какво се предлага, след това премислям от какво имам нужда, с какво ще го нося и т.н. Купувам едва когато цената вече ме удовлетворява, което може и да не стане и някои покупки от самосебе си отпадат. Или откривам подобни неща на по-добри цени. Така и не се научих да купувам палто през лятото и бански през зимата, когато наистина е най-изгодно от икономическа гледна точка, но от емоцията на купуването се губи много.
3. Преди да купя нещо, преспивам с мисълта. Пробвала съм нещо, харесва ми, но още се колебая. Отлагам за следващия ден и ако все още неудържимо го желая, отивам в магазина. Ако и след това се колебая, значи въпросната стока просто не е за мен. Има риск въпросното нещо вече да е изчезнало, защото друга мацка е преспала с мисълта предната нощ, но какво да се прави.
4. Гледам за едно, конкретно нещо. Ако си търся риза, гледам само ризите, а не всичко покрай тях. Спестява време и гарантира качествен „подбор”! Освен това калява волята да се справя с изкушенията. Нещо като да си на диета, не пречи да гледаш менюто, стига да не поръчваш.
5. Пазарувам само от определени магазини. Всеки ден се откриват нови и нови магазини. Обикновено не се поддавам на всеобщата мания и се доверявам на изпитаните марки. Когато съм доволна от определен магазин, като асортимент и обслужване, не виждам защо да обиколя града, за да стигна дотам.
6. Online shopping – по принцип не е моят начин, защото се губи голяма част от тръпката. Рискът да се увлечеш в покупките, защото нямаш усещането за реално похарчени пари, е голям. Ограничавам се само с изпробвани и проверени сайтове, евтини неща или такива, които не могат да се намерят на нашия пазар.
7. Купувам на мига! Когато е любов от пръв поглед. Има неща, които те грабват веднага, сякаш цял живот си ги търсил, и знаеш, че трябва да ги имаш – цената няма значение. Тогава всяка уважаваща себе си жена прави, каквото трябва да се направи. Такива покупки обикновено са успешни, защото се основават на интуицията.


И последен съвет – Пазарувайте с удоволствие и мярка!

4 коментара:

  1. Седма точка е "моята"!:) Честно казано има моменти в които се заглеждам по витрините, нормално е, но много рядко излизам целенасочено да пазарувам или просто да зяпам. Имам нужда от нещо, виждам го и хоп! , купено е вече;) Не знам как ще ти прозвучи, но вероятно аз съм от малкото жени на които пазаруването на дрехи и други подобни е ужасно досадно нещо. Но , когато иде реч за храна, алале мамоу, ела ме виж:)))Добро утро и спокоен ден:)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина ли при жените съществува точка 7 в този вид?
    В смисъл на витрината ли ги виждате за първи път или в притежание на друга жена?

    ОтговорИзтриване
  3. Явно седма точка е любимата на всички :)
    Всъщност много често неща, видени върху други жени, предизвикват интерес, стоят им добре, но това не означава, че и върху мен ще изглеждат така, нали? Не си купувам нещо само защото всички други го носят.

    ОтговорИзтриване
  4. При мен обаче се получава доста изнервяща ситуация ако реша да приложа точка 4 - просто не намирам точно тогава това, което търся. За сметка на това спонтанните shopping турове са винаги успех:)
    Цвети

    ОтговорИзтриване